jueves, 13 de junio de 2013

Els fundadors de Certicat, al diari Ara

El passat diumenge 9 de Juny, en Marc Pérez Muns i en José Antonio Vidal Vela, fundadors de Certicat, varen aparèixer en una entrevista al suplement "ara emprenem" del diari Ara.
En ella parlen amb la periodista Andrea Rodés de diversos temes relacionats amb la certificació energètica d'edificis i de l'empresa que han fundat recentment, Certicat.



A continuació transcrivim el text integre aparegut al diari:



L’1 de juny va entrar en vigor una nova llei, en línia amb una directiva europea, que obliga a propietaris d’edificis i habitatges, nous i existents, a obtenir un certificat d’eficiència energètica, amb informació objectiva sobre el seu consum energètic i possibles reformes per aconsegui4r que sigui nul abans del 2020. Aprofitant que la crisi havia deixat en mínims el seu volum de feina, dos arquitectes de Barcelona van decidir muntar a principis d’any una consultoria especialitzada en la tramitació i gestió d’aquests certificats, que els propietaris dels edificis tenen l’obligació  de presentar en el moment de la signatura d’un contracte d’arrendament o venda.

“Molts propietaris veuen aquesta iniciativa com un tràmit més, i que a sobre han de pagar. Però és molt positiva, perquè el llogater o futur comprador d’un pis té ara un altre atribut a l’hora de valorar-ne el preu”, explica Marc Pérez, un dels dos fundadors de Certicat. Segons Pérez, que durant molts anys ha treballat en el sector de la rehabilitació i les energies renovables, conèixer el consum energètic d’un edifici és un valor afegit per a l’usuari, ja que pot suposar-li un estalvi considerable en manteniment.

De la A a la G

La llei de consum energètic classifica els edificis o pisos en 7 categories o etiquetes, que van de la A a la G, segons el novell d’emissions de CO2 i consum de kW per hora i per metre quadrat. El distintiu A, el més eficient, correspon als edificis que no superen els 18kWh per metre quadrat, segons càlculs de Certicat. L’equivalent en un pis de 100 metres quadrats seria de 196 euros anuals, o de 16,34 euros al mes. L’etiqueta G inclou tots els edificis o habitatges que consumeixen més de 188 kWh anuals per metre quadrat, que suposa una factura mensual aproximada de 166,38 euros. “Estaria justificat que un preu d’un pis amb etiqueta A sigui més car que un B o un C, ja que l’estalvi en consum per l’usuari és un valor afegit”, explica Josep Antoni Vidal l’altre soci de Certicat. Tots dos s’encarreguen de visitar l’edifici i fer-ne l’informe corresponent, que inclou des de valorar la fusteria de les finestres i el gruix dels vidres fins l’orientació o el tipus de subministrament (gas, electricitat o renovables).

Guerra de preus

Per obtenir la certificació final, les dades han de introduir-se en un dels dos programaris autoritzats per l’Estat. De moment, les llicències d’ús d’aquests dos programes, desenvolupats per empreses espanyoles, són gratuïtes. “Són programes molt bàsics, en comparació amb els d’altres països, i sovint donen errors, però no hi ha cap altra alternativa”, diu Pérez. El fet que el programari sigui gratuït ha provocat l’entrada de nombrosos competidors, un fet que ha causat una guerra de preus. Certicat cobra prop de 150 euros per certificat d’un pis, però a internet hi ha empreses que estan oferint aquest servei per la meitat. “Això vol dir que o no visiten el pis o fan una proposta de reformes per defecte”, diu Pérez.

No hay comentarios:

Publicar un comentario